Kriterier 

Pasta

  • Gärna fullkorn, inget krav
  • Fiber minst 4,5g

Ris

  • Fullkorn 100%
  • Fiber minst 3g

Bröd

  • Fullkorn minst 30%/torrvikt
  • Fiber 5g
  • Sockerarter max 5g
  • Salt högst 1,2g
  • Ej vetemjöl som första ingrediens 

Knäckebröd*

  • Fullkorn minst 80%
  • Fiber 6g
  • Sockerarter max 5g
  • Salt högst 1,2g
  • Ej vetemjöl som första ingrediens

Flingor

  • Fullkorn minst 30%
  • Fiber 6g
  • Sockerarter max 7g

Müsli

  • Fullkorn minst 50% och/eller fibrer minst 6g då müsli med mycket frön och nötter inte alltid täcker fullkornskravet
  • Sockerarter max 7g

Gryn*

  • Fullkorn minst 50%
  • Fiber 6g
  • Inget tillsatt socker 

Mjölk 

  • Fetthalt max 0,5%
  • Inget tillsatt socker
  • Inget sötningsmedel 

Yoghurt 

  • Fetthalt max 1,5%
  • Inget tillsatt socker 
  • Sötningsmedel godkänt

Ost*

  • Fetthalt max 17%

Ketchup

  • Salt högst 1,5g
  • Sockerarter 12g
  • Sötningsmedel godkänt

Saft

  • Inget tillsatt socker
  • Sötningsmedel godkänt

Sylt 

  • Inget tillsatt socker
  • Sockerarter max 7g
  • Sötningsmedel godkänt

Snacks 

  • Popcorn ej micro
  • Salta pinnar
  • Russin

Nötter*

  • Naturella osaltade 
  • Mättat fett max 10g

*Familjens Val gör i denna kategori ett urval av 6-8 produkter som tilltalar den stora publiken. 

Glutenfritt - Kommer inom kort!

Glutenfria produkter innehåller oftast inte lika mycket fullkorn som konventionella produkter. Inom Familjens Val tittar vi stället på att de innehåller andra näringsgivande livsmedel som t ex nötter, fröer, baljväxter och grönsaker. 

Kriterier glutenfritt
  • 5g/100g  sockerarter
  • 5g/100f fibrer 
  • Så få tillsatser som möjligt