Kriterier 

Pasta

  • Gärna fullkorn, inget krav
  • Fiber minst 4,5g

Ris

  • Fullkorn 100%
  • Fiber minst 3g

Bröd

  • Fullkorn minst 30%/torrvikt
  • Fiber 5g
  • Sockerarter max 5g
  • Salt högst 1,2g

Knäckebröd*

  • Fullkorn minst 80%
  • Fiber 6g
  • Sockerarter max 5g
  • Salt högst 1,2g
  • Ej vetemjöl som första ingrediens

Flingor

  • Fullkorn minst 30%
  • Fiber 6g
  • Sockerarter max 7g

Müsli

  • Fullkorn minst 50% och/eller fibrer minst 6g då müsli med mycket frön och nötter inte alltid täcker fullkornskravet
  • Sockerarter max 7g

Gryn*

  • Fullkorn minst 50%
  • Fiber 6g
  • Inget tillsatt socker 

Mjölk 

  • Fetthalt max 0,5%
  • Inget tillsatt socker
  • Inget sötningsmedel 

Yoghurt 

  • Fetthalt max 1,5%
  • Inget tillsatt socker 
  • Sötningsmedel godkänt

Ost*

  • Fetthalt max 17%

Ketchup

  • Salt högst 1,5g
  • Sockerarter 12g
  • Sötningsmedel godkänt

Saft

  • Inget tillsatt socker
  • Sötningsmedel godkänt

Sylt 

  • Inget tillsatt socker
  • Sockerarter max 7g
  • Sötningsmedel godkänt

Fiskbullar/

konserv 

  • Sockerarter max 5g
  • Salt högst 1,5g
  • Annat fett än fiskfett högst 10g/100g.

Nötter*

  • Naturella osaltade 
  • Mättat fett max 10g

*Familjens Val gör i denna kategori ett urval av 6-8 produkter som tilltalar den stora publiken. 

Glutenfritt 

Glutenfria produkter innehåller oftast inte lika mycket fullkorn som konventionella produkter. Inom Familjens Val tittar vi stället på att de innehåller andra näringsgivande livsmedel som t ex nötter, fröer, baljväxter och grönsaker. 

Kriterier glutenfritt
  • 5g/100g  sockerarter
  • 5g/100f fibrer 
  • Så få tillsatser som möjligt